zwemvijvers

Wenst u een zwemvijver in hun tuin en wil u die op een ecologische manier ingepast zien in het tuinontwerp ? Wij zijn een pionier in het aanleggen van zwemvijvers, die esthetisch en systeem technisch aan hoge kwaliteitsnormen zonder het zwemcomfort en het natuurlijk aspect van de vijver uit het oog te verliezen.

waarom

In tegenstelling tot zwembaden bieden zwemvijvers tal van voordelen;zoals esthetisch in te passen in uw tuin, volledig naar persoonlijke smaak en budget te vormen, natuurvriendelijk, geen verwarmingskosten, geen gebruik van chemicaliën, minder onderhoud, zacht water dat de huid niet uitdroogt, seizoensvariërende pracht en uitzicht.

Meer zwempret in een natuurlijke omgeving voor een lagere prijs

 

vragen

De zuivering van het water gebeurt volgens een natuurlijk proces dat sinds het ontstaan van leven op aarde bestaat en in natuurlijke systemen zorgt voor de zuiverheid van het water. Water wordt vanuit het zwemgedeelte naar de filterzone ‘getrokken’ via een overloopzone. Het water sijpelt dan doorheen het substraat (= poreus lavagesteente) waar de planten in groeien. Het water ondergaat dan een biologische,
fysische en chemische zuivering door de werking van verschillende soorten bacteriën en de aanwezige planten.
Voedingsstoffen of nutriënten worden zodoende uit de zwemvijver gehaald en verwerkt, waardoor algen ingetoomd worden en het water kristalhelder wordt.
Een zwemvijver vraagt net als een klassiek zwembad of een vijver enig onderhoud. Dit onderhoud vergt slechts weinig tijd.
Planten van de filter moeten jaarlijks gesnoeid worden en soms moet er hier en daar bladafval of vuil dat in de zwemvijver terecht komt, verwijderd worden.

Plantensoorten die uitermate geschikt zijn voor de filtratie van een zwemvijver moeten sterk zijn, snel groeien, veel voedingsstoffen opnemen, veel bladmassa aanmaken en diep wortelen.

Soorten zoals irissen en watermunt zijn onmisbaar. Echter, hoe meer plantensoorten, hoe beter. Dit geldt voor eender welk natuurlijk systeem en garandeert de stabiliteit.

In een zwemvijver kunnen in principe alle dieren voorkomen of leven die ook in een gewone vijver leven. Microscopische eencelligen, insecten, amfibieën en vissen.

Maar rond de zwemvijver zullen ook meer dieren verschijnen. Vogels en kleine zoogdieren zullen deze waterpartij gauw vinden om te drinken, zich te wassen of voedsel te vinden

Absoluut! Wij verkiezen groene energie om dit te realiseren maar dit is perfect mogelijk. Zonnestralen geven hun warmte af aan het water en zorgen voor een aangename temperatuur.
Enige beperkingen zijn wel aangewezen. Een max. temperatuur van 26°C is voor ons de bovengrens. Tevens moeten de seizoenen gerespecteerd worden, verwarmen in putje winter is niet interessant.
Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden, een tegenstroom, onderwaterspots, zwembadrobots die de wanden reinigen.
Het onderscheid tussen zwemvijver en zwembad is hier erg gering

plaats

Zwemvijvers zijn er in alle maten en vormen en kunnen zodoende eender waar in de tuin worden geplaatst. Net zoals een klassiek zwembad is het aangeraden om een zwemvijver op een zonnige locatie in te bouwen.
De zon zorgt hier niet alleen voor het verwarmen van het water maar ook voor de goede natuurlijke zuivering door planten en dierlijke organismen de energie te leveren om voedingsstoffen op te nemen. Een zwemvijver hoort een goede 6 à 8 uur per dag in de zon te liggen.

onze realisaties

Tuinaanleg Wim Vandewalle

Brouwerijstraat 21
B 8553 Otegem
tel: 056/774451
mob: 0475/593 211

email: vandewalle.tuinaanleg@pandora.be